ederme purcei

Boala edemelor la purcei reprezinta un pericol pentru sanatatea acestora

Boala edemelor la purcei reprezinta un pericol pentru sanatatea acestora si apare de obicei la varsta cuprinsa intre 3 zile si 3 saptamani, dupa ce purcelul a fost intarcat. Cu toate acestea, poate sa apara si la purceii care inca se mai hranesc cu laptele matern.  Purceii care sunt afectati de aceasta boala pot muri subit, edemul fiind acumularea excesiva de fluid in tesuturile corpului. Porcinele care sufera de edeme pot prezenta fluide in exces in diferite parti ale corpului, dar daca excesul este intalnit la nivelul creierului, atunci vor prezenta cele mai multe simptome. Rata mortalitatii la purceii cu boala edematoasa este de aproximativ 15%, dar poate fi si de 50%. Este posibil ca uneori sa nu observati ca purceii sunt bolnavi, iar daca simptomele sunt prezente, acestea includ clatinarea si inclinarea capului sau adoptarea pozitiei de sezut ca la caini. Daca temperatura mediului nu este mai mare, purceii afectati pot avea febra, iar unii porci pot avea umflaturi la nivelul pleoapelor, caz in care rata mortalitatii este de circa 65%.

Care sunt cauzele aparitiei bolii edemelor la purceii?

Boala edemelor la purcei este cauzata de dezvoltarea rapida a unor tipuri de bacterii in intestinul subtire. Bacteria E. coli aflata in intestin tinde sa creasca dupa intarcare si atinge apogeul evolutiei la circa 4 zile de la intarcare. Cele mai multe tipuri de bacterii E. coli nu duc la aparitia bolii edemelor la porcine, dar tulpinile de E.coli care duc la aparitia edemelor produc, de asemenea, una sau mai multe toxine care sunt absorbite in sange din intestin. Aceste toxine afecteaza organismul, deoarece deterioreaza vasele de sange si influenteaza negativ tensiune arteriala. Daca se modifica dieta porcilor afectati de edeme, este posibila modificarea conditiilor de crestere ale bacteriei. Astfel, va determina dezvoltarea altor tipuri de bacterii, pentru a fi inlocuite tulpinile de E. coli care au dus la aparitia edemelor. Se recomanda modificarea dietei nu pentru ca dieta initiala nu era corecta, ci pentru  a modifica conditiile in care bacteriile se dezvolta in intestinul subtire. Daca va intereseaza diferite produse care ajuta la mentinerea sanatatii porcinelor, puteti consulta site-ul Veterina.ro, unde va este oferita o gama diversificata de produse. Cele mai la indemana modalitati pentru a salva porcii afectati de boala edemelor constau in retinerea temporara a hranei sau inlocuirea acesteia cu ovaz integral inmuiat in apa pentru o zi sau doua. Se poate reveni la dieta obisnuita progresiv pe parcursul a patru-cinci zile. La unele grupuri de porcine se poate intampla sa apara boala edemelor la fiecare intarcare, caz in care este recomandata utilizarea antibioticelor, pentru a preveni aparitia bolii. In plus, puteti cere sfatul medicului veterinar, pentru a gasi solutii impotriva bacteriilor responsabile de instalarea bolii edemelor la porci. Preventia este deosebit de importanta, fie ca este vorba despre impiedicarea imbolnavirii la oameni sau la animale, iar daca luam toate masurile necesare pentru a preveni instalarea afectiunilor, vom avea doar de castigat, preventia fiind „mama intelepeciunii” si a unui organism sanatos chiar si in cazul animalelor.

(Sursa foto: pixabay.com, User: beahohl)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>