Cum afecteaza fumul de tigara animalele de companie

Cum afecteaza fumul de tigara animalele de companie

Stim ca va iubiti din tot sufletul companionul necuvantator, indiferent daca e un caine loial, un pisoi viclean, un hamster jucaus sau un papagal colorat.  Si cum fiintelor dragi noua ne straduim sa le asiguram toate conditiile pentru a avea o viata cat mai indelungata si lipsita de boli si accidente, trebuie sa constientizam efectele devastatoare ale fumului de tigara asupra animalelor de companie. S-a demonstrat ca pisicile si cainii ai caror stapani fumeaza sunt de doua ori mai predispusi  la cancer la diferite organe. Dar si alte animale mai mici si chiar pasarile tinute intr-o casa cu fumatori pot fi afectate.

Cainii si cancerul

Riscul de 60% sa dezvolte cancer pulmonar pentru un caine al carui stapan fumeaza in casa este infricosator. In cazul unor caini cu botul lung (Ogar englez, Pudel, Fox Terrier s.a.) riscul de a dezvolta cancer nazal este de doua ori mai ridicat in prezenta fumului de tigara, datorita unui tract respirator mai lung, care permite substantelor toxice din fumul de tigara sa fie asimilate in proportii mari. Caile respiratorii mai scurte  ale cateilor cu bot scurt au o capacitate scazuta de filtrare a substantelor cancerigene. Acestea ajung in mare parte in plamani, avand un efect devastator asupra acestora. La rasele Bulldog , Papillon , Shih- Tzu, sau Mops, frecventa cancerului pulmonar este mare. Nici cancerul oral nu ii ocoleste pe cainii ai caror stapani fumeaza in casa. Substatele toxice din fumul de tigara pot duce la aparitia cancerului oral prin acumularea de substante cancerigene la nivelul gurii.

Pisicile si cancerul

Un studiu al Universitatii Thuft a demonstrat ca pisicile care traiesc in casa de fumatori sunt predispuse la limfomul felin. Acest tip de cancer al nodulilor limfatici, face ravagii in randul pisicilor. Nu mai putin de 75% din pisicile diagnosticate cu aceasta tumora mor inca din primul an. Cum isi fac singure toaletatul, cancerul oral este foarte des intalnit la pisici. De fapt, blana animalelor de companie functioneaza ca un burete, absorbind mirosul si noxele din fumul de tigara. Toaletatul zilnic al pisicii duce la transportul acestor substante cancerigene pe limba mai intai si apoi in gura si, daca sunt in numar mare, pot cauza aparitia unei tumori maligne.

Pasarile

Dotati cu un sistem respirator extreme de sensibil la poluanti, papagalii sunt si ei afectati de prezenta fumului de tigara in casa. Pneumonia, problemele pielii, cancerul pulmonar, problemele ochilor sau de fertilitate nu ocolesc nici pasarile exotice de companie din casele de fumatori.

Simptomele fumatului pasiv la animalele de companie:

– Probleme de respiratie, crize astmatice

– Salivatie excesiva

– Voma;

– Salivatie excesiva

– Diaree

– Iritatii ale pielii

– Probleme cardiace

Cum prevenim efectele fumatului pasiv

Taierea raului de la radacina e cea mai eficienta strategie – renuntatul la fumat. Sau, cel putin, evitati fumatul in aceeasi incapere cu animalele de companie. Nu scoateti animalele in localuri unde se fumeaza. Nu lasati scrumierele nesupravegheate si asigurati-va ca ati aerisit temeinic camerele in care s-a fumat.

(Sursa foto: pixabay.com, User: werner22brigitte)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>