sheep-690371_640

Cum se transmite si se manifesta boala limbii albastre la rumegatoare?

Chiar daca boala limbii albastre este specifica zonelor calde, aceasta a fost diagnosticata si in Romania din cauza schimbarilor climaterice. Este o afectiune necontagioasa, virala, care poate fi intalnita atat la rumagatoarele salbatice, cat si la cele domestice si apare mai frecvent la oi, dar si la vite si la capre. Trasmiterea bolii se realizeaza prin intepaturi de insecte, cu precadere de catre specii de tantari si muste. Oile sunt cele mai afectate de boala limbii albastre, dar evolutia bolii este influentata de tulpina virusului cu care animalul a fost infectat. Zonele de pe glob unde este intalnita frecvent aceasta boala la rumegatoare sunt cele in care se afla populatii mari de insecte, in special de musculite din genul Culicoide, precum se intalnesc in Asia, Africa, Australia, America de Nord si Europa. Oile care cresc in zonele in care este intalnita boala limbii albastre sunt de obicei imune la infectie, iar epidemiile apar atunci cand oile nu sunt imune, precum se intampla in cazul raselor europene. De cele mai multe ori aparitia bolii limbii albastre este influentata in mod direct de activitatea insectelor vector.

Insectele vector joaca un rol important in transmiterea bolii limbii albastre

Atunci cand insectele musca un animal infectat cu boala limbii albastre, se infecteaza cu virusul si il transmit mai departe, de fiecare data cand musca un animal sanatos. Boala limbii albastre nu se poate transmite direct de la un animal la altul. Daca sunt infectate vite, se poate ca acestea sa nu prezinte simptome pentru o perioada de saptamani, caz in care mentin virusul intr-o anumita regiune. De asemenea, virusul bolii nu se transmite prin contactul cu animalele, lana sau consumul de lapte, astfel incat boala limbii albastre nu apare la om. Simptomele prin care se manifesta boala limbii albastre difera in functie de tulpina virusului. Se poate intampla ca vita infectata sa nu prezinte niciun simptom. In cazul in care boala este simptomatica, aceasta se manfesta prin scurgeri nazale, umflarea capului si a gatului, conjunctivita, hemoragii ale cavitatilor bucale si nazale, letargie, scurgeri de saliva, schiopatat, febra, umflarea si ulceratia interiorului gurii sau hemoragii ale cavitatilor bucale si nazale. Pentru a se preveni boala limbii albastre, este recomandata identificarea si supravegherea animalelor predispuse la infectie, carantinarea si/sau restrictionarea circulatiei animalelor pe perioada in care insectele vector sunt active, cat si vaccinarea. Cea mai eficienta masura de preventie este vaccinarea, deoarece va ajuta sa va mentineti animalele sanatoase si sa reduceti pierderile pe care boala limbii albastre le poate produce. Chiar daca boala limbii albastre nu reprezinta un factor de ingrijorare pentru dumneavoastra, exista diferite alte boli care pot fi intalnite la animalele din Romania. Pentru a gasi solutii cu scopul prevenirii si tratarii bolilor specifice animalelor, sunt concepute diferite produse, precum antiinfectioase sau antiinflamatoare, care va ajuta sa va mentineti animalele sanatoase. Fie ca este vorba despre un animal de companie, fie despre unul dintr-o ferma agricola, putem apela la diferite modalitati pentru a preveni imbolnavirea si a sprijini sanatatatea necuvantatoarelor.

(Sursa foto: pixabay.com, User: Unsplash)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete și atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>